Lezen, ik ben er dol op. En het fijne is dat je er vaak ook nog wat van opsteekt! In de afgelopen jaren heb ik veel kennis over een betere wereld uit boeken gehaald en die deel ik graag met jullie. Daarom tip ik vandaag mijn favoriete leesvoer op het gebied van duurzaamheid (in de breedste zin) en een betere wereld. Veel leesplezier!
De Verborgen Impact
Laat ik beginnen met de grootste tip: de Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Ik denk dat we dit tot de bijbel van duurzamer leven kunnen dopen, zo’n handige bundel van feiten kom je zelden tegen. Dit boek geeft hele concrete info over onze impact op de planeet en gaat je zeker verrassen. En, daarmee kan dit ook een mooi startpunt zijn voor je duurzame reis, want als je weet waar de grootste problemen zitten kun je deze beter aanpakken.
Vast een kleine preview? In ons speciale artikel voor de Dag van Duurzaamheid schreven we gezamenlijk met andere groene bloggers over de Impact Top 10 & hoe je hierin kunt verbeteren.
De Plastic Soup Atlas van de Wereld
We horen tegenwoordig zo veel over plastic dat we door de soep de oceaan niet meer zien (pun intended). Juist daarom is het zo’n verademing om de feiten eens goed op een rij te zien en dit boek pakt dat heerlijk gestructureerd en thematisch aan. Een Atlas is het niet echt (er zitten weinig kaarten in) maar het is wel een gedegen naslagwerk met voldoende wetenschappelijke onderbouwing. Dit boek heeft me zo veel geleerd over plastic dat ik durf te wedden dat het jou ook nieuwe info zal geven. Wat mij betreft een must in je boekenkast!
Ontplastic
Dit handzame boekje geeft 101 simpele en direct bruikbare tips om minder plastic te gebruiken. Voor iemand die al veel met plastic verminderen bezig is zal dit boek weinig nieuwe geheimen prijsgeven, maar voor een beginner is dit een absolute aanrader. Daarom tippen wij dit goede boekje graag als cadeautje: daar kun je mee aankomen!
Culinaire Cosmetica
Cosmetica hoef je niet te kopen, je kunt het ook gewoon zelf maken! Wij leerden je al hoe je jezelf een natuurlijke gezichtsbehandeling kunt geven en tipten je een heerlijk masker van honing en kaneel, maar dit boek geeft je nog heel veel meer inspiratie. Zo leer je hoe je van basisingrediënten de fijnste smeersels kunt maken. Het boek begint met handige uitleg en geeft daarna een reeks aan recepten, op alfabet van het gebruikte hoofdingrediënt geïndexeerd. Zo kun je dus ook met wat je in je keuken hebt aan de slag gaan. Handig!
De supermarkt survival gids
Teun van de Keuken kennen wij als kritische journalist van bijvoorbeeld de Keuringsdienst van Waarde en de Volkskrant. Maar, met de supermarkt survival gids bewijst hij dat hij ook zeker als boekenschrijver goed voor de dag komt. De reden van dit boek? “Consumenten zijn voor de voedingsindustrie net als kinderen. Er wordt hen, ongestraft, van alles wijsgemaakt.”. Dit boek geeft je handvaten om hierin volwassen te worden en écht gedegen keuzes te maken in de grote variëteit van disinformatie. Kleine kanttekening is wel dat je enigszins van Teun’s stijl (en cynisme) moet houden ;).